Biologisch

De start
Begin 2010 was de Ooijgaard een kaal stuk akkerland dat vele jaren regulier bebouwd werd.
Om een goede start te maken voor onze gewassen en het land weer te laten leven hebben we een rijk mengsel van bloemen en kruiden ingezaaid. Vanaf dat moment is de grond in omschakeling zoals dit in de biologische landbouw wordt genoemd. Het ingezaaide bloemen- en kruidenmengsel komt ieder jaar rijkelijk terug waar wij en de natuur heel blij mee zijn. In 2011 hebben we de fruitbomen en de hagen geplant. In 2012 was de eerste oogst. Na drie jaar verbouwen zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen is de grond omgeschakeld. Vanaf 2013 zijn al onze producten SKAL gecertificeerd en dragen het biologische keurmerk.

Permacultuur
In de Ooijgaard werken we geheel biologisch en gebruiken we principes van de permacultuur. Hierbij proberen we de tuin zoveel mogelijk met de natuur mee te laten ontwikkelen. We bestrijden de natuur niet maar werken er zoveel als mogelijk is mee samen; we leren van de natuur. We maaien minder dan gebruikelijk en snoeien zo min mogelijk. Iedere plant, ook hetgeen men onkruid noemt, heeft een functie in de natuur. Als we erachter komen wat functies van planten zijn dan kunnen we een gezond geheel krijgen. De gewassen worden hier sterk en vitaal van en wij krijgen mooie vruchten.

Compost
Alle compost die wij aan onze bodem geven maken we zelf dit is gemaakt van het snoeiafval, gras maaisels, gewiede onkruiden uit eigen tuin en poep van onze loopeenden (gespecialiseerde slakken eters).